Κλειστά υποδέχθηκαν το νέο έτος τα μουσεία της Θεσσαλονίκη

Κλειστά υποδέχθηκαν το νέο έτος τα μουσεία της Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 8951/12.01.2011

Προς Υπουργό:

- Πολιτισμού και Τουρισμού

Απαξιώνονται και οδηγούνται σε αναγκαστικό κλείσιμο των εκθέσεών τους μεγάλα μουσεία της πόλης της Θεσσαλονίκης, λόγω τραγικών ελλείψεων προσωπικού, που έχει ως επακόλουθο η αναλγησία που έχει επιδείξει το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης και του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, που υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά με κλειστές τις πόρτες τους για το κοινό.

Για την εύρυθμη λειτουργία του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας-Θράκης, απαιτούνται τουλάχιστον έξι φύλακες, ενώ το μουσείο διαθέτει μόλις δύο, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να ανοίξει προς το κοινό της πόλης και τους επισκέπτες τις μόνιμες συλλογές του και να λειτουργεί μόνο μία περιοδική έκθεση. Παράλληλα, σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε επίπεδο επιστημονικού προσωπικού.

Ακόμα πιο τραγική είναι η κατάσταση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, το οποίο υποδέχθηκε τη νέα χρονιά με κλειστές τις πόρτες λόγω έλλειψης φυλάκων. Μέχρι να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο στην πρόσληψη έκτακτου προσωπικού φύλαξης, το μουσείο θα παραμείνει αναγκαστικά κλειστό και δεν θα μπορεί να δεχθεί επισκέπτες.

Αβέβαιο διακρίνεται το μέλλον του πολιτισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την πολιτική που ακολουθεί το αρμόδιο Υπουργείο, καθώς ακόμα και την περίοδο των εορτών, περίοδο προσέλκυσης περισσότερων επισκεπτών λόγω των αργιών και των αδειών, τα μουσεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο ρόλο τους λόγω έλλειψης προσωπικού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού:

- Για ποιους λόγους δεν προέβλεψε το αρμόδιο Υπουργείο τα κενά θέσεων που θα σημειώνονταν στο προσωπικό των μουσείων της Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να διαταραχθεί η εύρυθμη λειτουργία τους και να παραμένουν κλειστά προς το κοινό;

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει άμεσα το αρμόδιο Υπουργεία προκειμένου να καλυφθούν τα κενά σε επίπεδο φυλάκων και επιστημονικού προσωπικού στα μουσεία της Θεσσαλονίκης;

Απάντηση Υπουργείου